Optika Szaküzleteink Bács-Kiskun megyében

Optika I.

6100 Kiskunfélegyháza, Kalmár József u. 2.

(A régi 5-ös, Kecskemét–Szeged főútvonalon, közvetlenül a kiskápolna mellett.)

Bővebben: Optika I.

Útvonaltervezés

Optika II.

6100 Kiskunfélegyháza, Mártírok u.2.

Bővebben: Optika II.

Útvonaltervezés

Optika III.

6060 Tiszakécske, Szolnoki út. 2-4.

Egészségügyi Központ

Bővebben: Optika III.

Útvonaltervezés


Valamennyi
Magyarországon működő
egészségpénztárral 
kapcsolatban vagyunk,
valamint
a SZÉP kártyát és
az Erzsébet utalványt
is elfogadjuk.

GY.I.K.

gy.i.kAz alábbi oldalon választ adunk néhány, gyakran ismételt kérdésre szemüvegekkel, kontaktlencsékkel, napszemüvegekkel, látással kapcsolatban.

A válasz megtekintéséhez kattintson a kérdésre.

Meg lehet javítani a karcos lencsét?

Nem!
A látható, és általában elhelyezkedésük miatt zavaró karcok megoldására csak a lencse cseréje jöhet szóba, sőt bizonyos típusú lencséknél mindkét oldali lencsét cserélni kell (pl.: fényre sötétedő, színezett, összetettebb rétegezéssel ellátott lencsék).
A mai szemüveglencsék felületére szinte kötelezően kerül valamilyen felületvédő réteg a gyártás során. Ha egy lencsén látható karcolás keletkezik, az már a rétegen áthatolva érinti a lencse felületét is, tehát mély karcnak számít. Ennek az esetleges polírozása során a felületvédő réteg és a lencse alapanyagának egy része is „áldozatul” esne, így pedig módosulna a dioptria és megszűnne a felületvédelem hatása is a polírozott területen.
A mély karcok keletkezésének kivédésére használjon megfelelő szemüvegtokot, és tisztítsa megfelelő technikával a szemüvegét!

Mit tegyek, ha száraznak érzem a szemem?

A száraz szem tüneteinek megítélését és kezelését bízza szakemberre, konzultáljon szemész szakorvossal, hogy a megfelelő terápiával kezelhesse panaszait.
A szemszárazság okát általában nem lehet megszüntetni, de a panaszok csökkenthetők és kivédhető a szemkárosodás is. Ebben segítenek a különböző műkönny-, és nedvesítő cseppek, amelyeket azonban nem szabad összetéveszteni az úgynevezett piros szemre ajánlott, érösszehúzó hatású szemcseppekkel!

Igaz, hogy a multifokális szemüveget szokni kell?

Minden alkalommal, amikor új szemüveget vásárol, a szemeinek és az agyának hozzá kell szoknia az új lencsékhez. Különösen igaz ez, ha multifokális (progresszív) szemüveget vásárol és ennél is fokozottabban érvényes, ha a legelső multifokális szemüvegét vásárolja meg! Ilyenkor a megszokás hosszabb időt vehet igénybe.

A progresszív lencsék megszokási ideje általában 1 naptól néhány hétig terjedhet. A lencséket úgy tervezték, hogy a lehető legkönnyebbé és legrövidebbé tegyék ezt az időszakot. Ha azonban követi az alábbi jó tanácsokat, akkor a megszokást még rövidebbé teheti:

A lencse megszokására nyugodt időszakot – például hétvégét – válasszon!
Reggel, kipihent szemmel kezdjen neki a tanulásnak!
Viselje a szemüvegét, amilyen gyakran csak lehet!
Ha folyton le- és felveszi, a megszokási folyamat lelassul. Különösen az első pár hétben fontos, hogy állandóan viselje!
Ne térjen vissza a régi szemüvegéhez! Az állandó váltogatás megterheli a szemet.
A szemüveg viselése közben próbálja meg a fejét is elfordítani abba az irányba, ahová nézni szeretne, ne csak a szemeit mozgassa!
Keresse fel rendszeresen látszerészét, hogy ellenőrizni tudja szemüvegkerete helyes illeszkedését, különösen akkor, ha a szemüvege hozzáütődött valamihez. A rendszeres ellenőrzés garantálja, hogy a lehető legjobb legyen a látása. Sose próbálja meg saját kezűleg beállítani a szemüvegét!
És persze ne felejtse el rendszeresen, szakemberrel ellenőriztetni a látását!

Mi az a multifokális vagy progresszív szemüveglencse?

Az egyfókuszú szemüveglencsékkel ellentétben a multifokális vagy más néven progresszív lencsék nem csak egy, hanem számtalan fókuszpontot tartalmaznak, ennek köszönhetően egyetlen lencsén belül fokozatosan változik a törőerő, azaz a dioptria értéke is. A lencse így éles látást biztosít közelre, távolra és a köztes távolságokra egyaránt, ezért soha többé nem kell az olvasó és a távoli szemüvegét cserélgetnie.
Ezeket a szemüveglencséket úgy a legkönnyebb elképzelni, mintha több egyfókuszú szemüveglencséből állítanánk össze egyet, aminek távolra és közelre más-más az erőssége, vagyis a többfókuszú szemüveg segítségével több szemüveget is helyettesíthetünk.

Mi az a bifokális szemüveglencse?

A bifokális lencse segítségével két meghatározott távolságra – általában távolra és olvasó távolságra – tudunk éleslátást biztosítani, ezért ennél a lencsetípusnál két (innen a név: „bi”) konkrét dioptriaérték mérhető. A távoli és a közeli zóna között választóvonal helyezkedik el, mely váltáskor képugrást okoz, viselés közben pedig homályos vonalként alulról határolja a látóteret.
Napjainkban ez a lencsetípus már nem számít korszerű szemüveglencsének, a vásárlói igények és a technikai fejlődés fokozatosan kiszorítják a piacról.
Többek közt azért, mert a bifokális lencsék a multifokális lencsékkel szemben nem biztosítanak éles látást a köztes távolságokra, vagyis például ha a számítógép monitorát nézi, vagy a mobiltelefonját használja és további hátrányuk, hogy a távoli és a közeli részt egy kevésbé esztétikus, látható vonal választja el.

Mitől függ, hogy mennyibe kerül a szemüvegem?

Vegyük elsőre a szemüvegkeretet.
Szemüvegkeretek óriási választéka áll rendelkezésre. Vannak egyszerűbbek és olcsóbbak, illetve nagyon finoman, precízen kidolgozottak, minőségi anyagokból készültek, díszítettek, ékszerezettek, a legújabb trendeknek megfelelőek, vannak eredeti márkák és másolt termékek. Természetesen a fentiek alapján az árak igen széles skálán mozognak.

A szemüveglencsékkel még bonyolultabb a helyzet.
A gyártók az egyes lencséket különböző törésmutatójú anyagokból, üvegből vagy műanyagból készítik. Minden egyes lencsetípusból bizonyos dioptriatartományban raktárra gyártanak (olcsóbb), igény szerint azonban le tudnak gyártani a raktári értékeket meghaladó dioptriájú lencséket is (drágább). Ezen kívül minél bonyolultabb felületi kialakítással rendelkezik egy lencse (cilinderes, bifokális, multifokális vagy munkalencsék), annál magasabb lesz az ára.
Ezt csak bonyolítja, hogy az egyes lencséket lehet különböző minőségű felületkezelési módokban is rendelni (antireflex réteg, nagyobb karcállóságú felületkeményítéssel, páramenteső, víz- és portaszító felületi bevonattal, színezéssel, fényre besötétedő színezéssel, polárszűrős képességgel stb.)

Bizonyos esetekben a vevő által kiválasztott keret (damilos keret, fúrt keret) befolyásolhatja a választható lencsetípust.
Más esetekben viszont felírt dioptria erőssége befolyásolhatja a választható szemüvegkeret típust, részben technikai, elkészíthetőségi, részben esztétikai szempontból.

A felsoroltak alapján érthetőbb, miért is terjedelmes az a katalógus, amiből a látszerészek ismertetik és kiválasztják a vásárló igényeinek megfelelő szemüveglencsét. A sok-sok különböző paraméter, eltérő árakat jelent, mint ahogy az autók esetében is a különböző méret, motor, felszereltség és egyéb választható opció alapján különbözni fog az ár.

Mi az a szürkehályog?

A szürkehályog vagy cataracta egy szemészeti elváltozás, ami a szemlencse elszürkülésével jár, melynek következtében a látás jelentősen romlik.

Megoldása műtéti úton lehetséges. Kialakulásában szerepet játszik az életkor, az anyagcsere-működés állapota, és az UV terhelés mértéke is (ennek kivédésére a megfelelő napszemüveg rendszeres viselése megoldást nyújthat).

Mi az a zöldhályog?

A zöldhályog vagy glaucoma egy betegség, amely minden esetben a szemnyomás kóros emelkedésével jár együtt.

Több megjelenési formája ismert. A zöldhályog a látóidegfőre gyakorolt nyomás következtében veszélyezteti a látást, jelenlegi tudásunk szerint gyógyíthatatlan, de időben felismerve nagyon jól kezelhető betegség.

Milyen gyakran kell látásellenőrzést végeztetni?

Általános ajánlás szerint évente javasolt a látás élességének ellenőrzése!
Ez fokozottan igaz gyermekek és fiatalok (növekedési életszakaszban lévők) esetében, az ismerten fénytörési hibával élők (távoli, állandó szemüveget viselők) esetében és minden belgyógyászati betegséggel élő számára!

Panaszmentesség esetén is indokolt kb. két évente szemészeti szűrésen részt venni.

Miért fontos az UV védelem?

Az ultraviola sugárzás a fény nem látható hullámhossztartományában található, és mint ilyen, nehezen érzékelhető veszélyforrás!
Ma már közismert az UV-sugárzás számtalan, az emberi szervezetre gyakorolt káros hatása; szemészeti szempontból leginkább a szürkehályog (cataracta) korai kialakulásáért tehető felelőssé, megfelelő védelem hiányában!

Miért más a kontaktlencsém és a szemüvegem dioptriája?

Röviden azért, mert a szaruhártyától való távolságuk jelentősen különbözik (a kontaktlencse 0 mm-re helyezkedik el, mert a szaruhártyára helyezzük, a szemüveglencse pedig kb. 12 mm-re van a szaruhártyától).

Ezért +/- 4,00 dioptria feletti szemüveg korrekció esetén egy táblázat értékeinek megfelelően módosítani kell a kontaktlencse dioptriáját, hogy ugyanazt az optikai eredményt érjük el. Ez a módosítás rövidlátás esetén alacsonyabb, túllátás esetén magasabb kontaktlencse dioptriát jelent a szemüveghez viszonyítva.

További érdekes tény, hogy rövidlátás esetén a kontaktlencsés korrekció kevésbé kicsinyíti a retinális kép méretét, mint a szemüveggel javított, ezért a rövidlátók (mínuszos korrekciót viselők) szubjektíve lényegesen jobb képminőséget érzékelnek kontaktlencsével történő korrigálás esetén.
A túllátók (plusszos dioptriát viselők) ellenkezőleg, a szemüveggel tapasztalnak jobb képminőséget. Ez a különbség a dioptriák növekedésével egyre kifejezettebb.


Időpont foglalása
bejelentkezés
Időpont foglalás, bejelentkezés szemvizsgálatra online: ITT

Crizal-Prevencia

Tökéletes védelem a maradandó látótérkiesést okozó szemfenéki elváltozások és a szürkehályog kialakulása ellen.
Essilor Eyecode

Tökéletes éleslátás a vásárló tekintési szokásaihoz igazítva 1/100-ad dioptria pontossággal.
Varilux

Varilux multifokális /progresszív/ szemüveglencse: Látásélmény korlátok és kompromisszumok nélkül!